Impress Dental Clinic Milan

  • area / size 190 sqft
  • Completed 2021
  • Location Milano, Italy,
  • Raul Sanchez Architects completed the Impress Dental Clinic Milan with raw wood and a bold red to give patients a unique experience in Milan, Italy.

    The Impress Milano clinic is located in a privileged location, on the corner, facing south, in a well proportioned space.

    The Impress dental clinic concept is aimed at a young audience, which has grown with new technologies, since its offer is based on online treatments that reduce face-to-face visits. From the first moment, Impress looked for a fresh design, that represented the brand and its values, that moved away from the clichés of a dental clinic (white colors, aseptic environment).

    The design takes into account the values of Impress and solves the entire program through a single gesture that organizes all the spaces: a single curve runs along the interior accompanying the turn of the corner, encompassing all the functional spaces towards the interior, and freeing the area in contact with the facade to function as a waiting room or reception, allowing a global view of the interior from the street.

    The curve itself is the abstraction of the Impress logo. In this way, the clinic is represented towards the outside in a very abstract way, since there are no clues about the use of the rooms, and at the same time very theatrical, where red color dyes floors and ceilings, and is repeated in the curtains which subtly enclose the small spaces that function as sales points, also cladded with red carpet on the walls, and with the furniture resolved with MDF boards also colored in red.

    The curve is materialized in pine wood, giving, on the one hand, warmth to the whole, but also material refinement. When entering the cabinets, when crossing the line of the curve in plan, the colors shift, reds turn white and vice versa, highlighting the transition between different ambiences by means of the material code. This is specially outlined in the two dental boxes at both ends, where the wood curve is interrupted and continued by curtains, creating gathering spaces towards the street and treatment spaces towards the interior.

    This representative and theatrical aspect not in vain refers to Teatro alla Scala in Milano, resolved in the same tones.

    All ceiling elements are rotated 45º, again echoing the corner position; mirrors clad doors and duplicate the spaces, again adding complexity to the interior spatial experience; the furniture is always red; the dental chairs are red and white… all the elements have been taken care of in detail to reinforce the conceptual and material coherence of the design.

    The rest of the rooms, more functional, such as dressing rooms, sterilization room, staff room, are resolved in the basement.

    Design: Raul Sanchez Architects
    Design Team: Paolo Burrattini, LAB 618
    Photography: Helenio Barbetta