Tia Clinic Los Angeles

  • area / size 3,000 sqft
  • Completed 2021
  • Type Clinic,
  • Alda Ly Architecture completed the Tia Clinic with natural light and opportunities for holistic care in Los Angeles, California.

    Alda Ly Architecture (ALA) has designed a bold, vibrant space for Tia, a full-service women’s healthcare platform architecting a new, women-centric model of care with a blend of in-person and virtual services. ALA’s design visualizes the Tia ethos: to offer a personalized approach to healthcare by fusing OB/GYN, primary care, mental health, and evidenced-based wellness services into an integrative experience that’s convenient, collaborative, and focused on prevention. With its inaugural Los Angeles location, Tia will be able to serve thousands of patients in the community.

    The Los Angeles space is the first of several Tia locations ALA is designing for the fast-growing healthcare startup, including its San Francisco headquarters, a clinic in Phoenix, and more to follow. Tia’s first location is located in New York City.

    Located on a window-laced second floor, the 3,000-square-foot Los Angeles clinic overlooks a bustling corner of Sunset Boulevard in Silver Lake. The new space will address the rapidly growing Los Angeles neighborhood’s primary care, OB/GYN, and mental health shortages, which currently experiences an average 45-day wait period for a primary care appointment, while the city itself has the second worst OB/GYN shortage in the U.S.

    Overall, Tia Silver Lake’s layout provides visual transparency and intuitive navigation, helping guide patients, staff, and providers through their individual and communal care journeys. Warm and distinct colors, materials, and graphics—an extension of Tia’s identity—are used to anchor the experience, provide wayfinding, and highlight educational “moments” in the form of strategically placed plaques with healthcare facts. To fix healthcare for women, Tia also recognized that it needed to fix healthcare for providers. Working with providers to understand what would be the best environment for them, Tia and ALA created distinct, calming spaces for work, continuing education, and breaks—notably, a one-of-a-kind lab filled with natural light, a stark contrast to the windowless environments in which providers all-too-often work. Throughout, materials were selected for their hygienic properties, durability, and sustainability.

    Upon entry, an archway leads towards a COVID-safe indoor/outdoor waiting area, featuring a botanicals-filled patio with views of the Hollywood Hills and mountains beyond. A red banquette and yellow lounge chairs offer comfortable seating in uplifting colors, while a hospitality station offering refreshments from vermilion cabinetry complements the bright, lush waiting lounge.

    Adjacent, a warm, colorful reception area studded with skylights and a graphic mural by a local female artist sets the overall tone. A live display introduces Tia’s commitment to tech integration, while an arched niche backed with a bronze mirror houses educational books and plants. A softly curving front desk clad in wood-grain laminate draws lines towards open archways that bookend the space, defining the transition into Tia Silver Lake’s front and back wings while maintaining transparency and fluid movement. Bio-polyurethane flooring resembling light wood runs throughout; an alternative to standard vinyl flooring, the material is resilient, doesn’t off-gas, and minimizes bacteria growth.

    This wing also incorporates a lactation room, underlining Tia’s emphasis on holistic women’s care and supporting all women’s needs, while an acupuncture room is nestled alongside exam and procedure rooms, mixing evidence-based wellness with medical care. A staff break room and lounge complete with plenty of natural light, blue millwork, coral accents, and golden-yellow phone and changing rooms embody Tia’s commitment to providing a space that’s not just nice to visit, but also pleasant to work within. Silicone upholstery is applied to stools and benches across staff lounge and office spaces. Composed of an organic material (sand), these surfaces do not contain solvents or additives, do not off-gas, and are extremely durable and bleach-cleanable.

    Design: Alda Ly Architecture
    Design Team: Alda Ly, Marissa Feddema, Tania Chau, Kolby Forbes, Daisy Hook, Talitha Liu
    Contractor: ​Precise Contractor
    Photography: Monica Wang