Saxon MD Facial Plastic Surgery Offices

  • area / size 2,430 sqft
  • Completed 2018
  • Location Austin, Texas,
  • Type Clinic,
  • Jeanne Schultz Design Studio has blended the bones of a mid-century building with a fresh and modern design for the Saxon MD Facial Plastic Surgery offices located in Austin, Texas.

    The project scope included a restoration of the interior of a mid-century building to its original use as a medical office through a series of sensitive architectural and design solutions for our client, a young up-and-coming plastic surgeon who specializes in facial feminization and surgeries for transgender clients.

    The lower level, where most of the patient activity was planned to occur, lacked spatial definition and demanded programming of visibility and privacy. Utilizing one of the original steel columns and the once “floating partition” as a spatial demarcation, we created two new spaces on the lower level that softly complimented the mid-century character of the building with modern applications.

    The Waiting Room is an intimate corner nook secured by the second original clay half wall which curves at a 90-degree radius. We chose prints of abstract paintings by Paul Klee as artwork that would allow the clay walls to stand as sculptural features and complement the geometry of the windows above. Inside the frame, the Klee work could be disruptive while also featuring the saturated color palette of the space. The scale of the nook, its comfortable furniture and delicate trinkets make the Waiting Room feel more like a lounge at home than a transitional space.

    At the upper level, we configured a large room to become a flexible event and consultation space for the client, updated components of the kitchen and bathrooms, and designed special branded details that paid homage to the period of the building’s construction.

    The final point of renovation occurred in the kitchen. We replaced the counter tops from their late ‘90s blue laminate material with Titanium White MetroQuartz, left the millwork intact, and installed a backsplash made by Fire Clay Tile ‘Grove’ in warm hues, which incorporated the blue and orange tones found throughout the building. The radiating diamond backsplash pattern created a whimsical midcentury vibe in conjunction with a set of white Daewoo mini-fridges and microwave oven – which harkened back to the kitchens of the ‘50s.

    The main goals of the renovation and restoration were to demolish and replace only what was necessary, create operational functionality for the client, and shape a safe, comfortable, and enjoyable patient environment. Architectural interventions were carefully considered with both the client and the building owners, who have owned and maintained the building since its birth in the 1950s.

    DesignerJeanne Schultz Design Studio
    Contractor: Burnish and Plumb
    Photography: Andrea Calo