Valley Health Winchester Medical Center

  • area / size 60,000 sqft
  • Completed 2019
  • E4H Environments for Health Architecture were tasked with expanding Valley Health Winchester Medical Center in Winchester, Virginia.

    Valley Health’s Winchester Medical Center selected E4H to fit-out 60,000SF of shell space to create Neurology and Orthopedic units. The new units include patient rooms, support areas including a Physical Therapy Suite, Visitor Waiting Area, team area for staff use, a classroom, and an on-call staff suite with en suite toilets.

    The 56 new patient rooms are designed to an intermediate care standard and support flexible layouts to include various equipment such as bariatric lifts, a sleeping zone for family and in-room charting. In the patient rooms, a wall mounted sconce with telescoping reading lamp/arm lets families read or look at a tablet without disturbing sleeping patients. An angled storage cupboard at the foot wall was carefully designed to be able to hold patient belongings and bedding for visitors. A nurse substation is within the direct line of sight from all rooms, and the units support a nurse to patient ratio of 1:3-6.

    In addition to the new patient rooms, staff support space was designed to improve staff efficiency and wellness. The unit hosts an on-call suite for up to 4 staff members, 4 private physician’s rooms for charting and prescription processing, 4 team areas for nurse, support staff, and MD charting, and 4 areas for medications and clean/soil handling.

    ArchitectE4H Environments for Health Architecture
    Contractor: Scott Long
    PhotographyJeffrey Sauers