NEXUS8 Traumatology Clinic

  • area / size 2,551 sqft
  • Completed 2019
  • Location Valverde, Spain,
  • Type Clinic,
  • MAGICARCH was tasked with designing the NEXUS8 Traumatology Clinic envisioning a new model for care in Valverde, Spain.

    Magicarch Office presents Nexus8, it is a concept for a Traumatology and Physiotherapy Clinic, which, far from conventional stereotypes, it envisions a new way of understanding healthy spaces. In particular, its main concern is the ‘Form of care’ of those involved. The proposal consists of a multidimensional project integrated with special central furniture, which equips and articulates the sanitary spaces. This environment implements the business project with technoscientific approaches. In addition the project solves variously the “Form of Care”, in order to address the diverse needs of patients and the health staff.

    Likewise, it generates the therapeutic with thermodynamic strategy, creating different atmospheres for the climatic comfort. Nexus8’s design enables metabolic architectures that rely on rehabilitation techniques based on the hormonal response of the human being. Rooms are characterized by the intensity, direction and saturation of the light that users perceive depending on the space they are located in. This is an essential part of the chromatic design process.

    Nexus8’s main access is located in the core of the premises, thus the waiting room and the reception operate as the main distributor. The main space is a diaphanous well ventilated room that benefits from the greater height and the luminosity of the local, and where the patient is always dressed.

    In the East part of the clinic is placed the rehabilitation gym (dominated by pink shades, that help increase the melatonin therefore the ailments of the patients decrease) with yellow filters that provide sitting areas in front of the large windows (mainly North oriented) where the patient can rest or wait to be attended.

    In the West zone it is located the medical consultation (dominated by blue shades, that increase levels of cortisol, therefore concentration improves and helps during medical treatment and surgery).

    The cellular polycarbonate wall divides to the inner end atomized space located at the end of the premises, where ceilings are lower in order to heat and ventilate rooms efficiently since the patient will be naked in this space and that climatic attention is a much needed requirement. These ceilings are also backlighted with regulated light.

    Architect: MAGICARCH
    Photography: David Frutos, Jonatan Berna